jump to navigation

live CCTV dalam internet June 19, 2008

Posted by airilines in Uncategorized.
add a comment

Hari ini aku macam biasa, duduk meniarap di depan komputer yang hitam ini. Memang tiada apa yang dikerjakan, mencari dan terus mencari dengan harapan aku dapat belajar sesuatu yang baru lagi menikam qalbu. Mulanya aku tengok power supply aku yang dah meletup hari tu. Aku lupa nak check boleh pakai ke tidak,jadi pergilah aku ini mencari skimatik litar power supply. Dari schematic ia melarat ke abalon kemudian ke …. sampai ke litar cctv dan terus aku jumpa live cctv (Sebenarnya aku tengok youtube saje).Perjalanannya begitu jauh.

Dia punya tajuk yang diperhiperbolakan adalah “How to Hack cctv”.Biasanya tak ada sorang pun dalam dunia ni, hacker yang nak tunjuk skill dekat youtbe melainkan hacker ni dangkal fikirannya.Bila aku tengok kat video tu dia cari kat google dengan guna perkataan “inurl:/view.shtml”. Jadi aku cuba lah. Semua Url yang aku dapat semua boleh pakai.Apa yang menariknya, cctv tu dapat dikawal, semuanya boleh. nak ke kiri kanan,atas bawah, zoom in atau zoom out, nak kawal iris pun boleh.Ianya memang Live. Tapi aku perasan jugak ada konflik masa nak kawal cctv tu.aku tekan kekiri kadang- kadang ia ke kanan. “You are not alone”

Ni gambar contoh dekat gym dalam satu kampus dekat US.

Tetapi aku masih tidak berapa pasti samada benda ni legal atau tidak. Sebenarnya aku tak suka buat benda jahat ni.Menurut hemat aku, benda ni legal sebab kenapa senang- senang saje boleh cari dalam goggle.Biasanya banyak yang cuba untuk test video server mereka.Dan sesetengah tu ada password admin.Jadi viewer lain masih ada batasan tertentu dalam kawalan cctv.Lagipun aku tak rasa macam hacking pun, tak macam apa yang dihiperbolakan. Mana ada hacking senang macam tu.Apapun, aku nak minta sesiapa yang membaca coretan aku yang ringkas ini untuk cuba-cuba lah dan beri pendapat yang bernas lagi mencabar minda.Legal ke tak legal?

Let’s text speak to you March 16, 2008

Posted by airilines in Software.
add a comment

Now we don’t have to read the text but make them speak or read to you in the correct sequence. “2nd speech center” is one of the software that i found really good to use.It is not like Microsoft Sam that sometimes incorrect when you urge them to say the text.This software is beyond than that.You can open any file with following types : (.pdf, .doc or .docx, .txt, .eml, .rtf, .htm, others)

There are 11 voices for your choice include Microsoft Sam and the interesting part is there are 2 Japanese voices (Yatta!). You can make MP3 or WAV file for playback if you want to hear it in your MP3 player.

2nd-speech-center.jpg

for testing i will use Roosevelt speech.

Peter voice

Microsoft Sam

Eddie speak in Bahasa

Try it out now.So much fun.Any comment?

(more…)

Shinchan Ending Theme March 15, 2008

Posted by airilines in Songs.
add a comment

This is one of the best ending themes i ever heard from Shin Chan anime.Have a look.

shin_chan_14.jpg

Song Title: “The Night of Gently Falling Moonlight” (月灯りふんわり落ちてくる夜 Tsuki Akari Funwari Ochite Kuru Yoru?)

Singer: Nanami Ogawa

Lyric:

## Tsukiakari funwari ochitekuru yoru wa
Anata no koto bakari
kangaetemo kangaetemo tsukirukoto mo naku
Tsukiakari funwari ochitekuru yoru wa
Anata to futarikiri
Umi no hate e to tsuzuku tsuki no michi arukitai

Minamikaze ga hoho o nadete iku
yasashii te no hira no you ni
karadachuu ga anata iro shita
yuuyami ni somari sou de

# kaze ni nose tsutaetai
sonna omoi hitori dakishimeru

Tsukiakari funwari ochitekuru yoru wa
setsunai kotoba dake
nandodemo nandodemo kurikaesu nami no you ni
arifureta chiisana koi no monogatari
epiro-gu dake mitai
masshirona pe-jini egao no anata ga hoshii

awanaide irareru koi nara
isso kirakude iiyone
atarashii asa ga kuru tabini
tameiki de yume ga owaru

Repeat # ##

Sekukuh manakah pendirian ku! March 14, 2008

Posted by airilines in Inkuiri.
add a comment

Pernahkah anda mengalami situasi seperti dibawah?:

“Anda berjalan melalui suatu jalan yang agak sempit tetapi dua hala.Tiba-tiba anda bertembung dengan seorang manusia yang lain yang anda tak kenali dan berjalan dari arah yang bertentangan.Apabila anda betul-betul berada di depan orang tersebut,Apakah reaksi anda?.”

fingerwalking.jpg

Daripada pengalaman saya sendiri, ada dua reaksi yang biasa

(more…)

Sampaikan warkah anda kepada Perdana Menteri March 5, 2008

Posted by airilines in Uncategorized.
1 comment so far

Sempena musim pilihanraya ini, Perdana Menteri kita telah melancarkan satu laman web bagi mendengar pandangan, komen atau kritikan rakyat bagi meningkatkan kecekapan dan kelicinan proses pentadbiran.

Sampaikanlah warkah dan komen anda kepada perdana menteri kita di:

http://www.warkahuntukpm.com.my/

warkah.jpg

Airport Inc.- Manage your airport February 29, 2008

Posted by airilines in Games arena.
Tags: , ,
6 comments

This is one of my favorite game.The rules is simple,build your airport,negotiate with the airlines and manage your airport to cope with domestic and international flight demand.Actually,Airport Inc. is not a new game,it has been developed in year 2000 by Take 2 Games.The airport can be start almost anywhere and you can purchased more land to expand your airport capacity. This is the only game that simulate airport management (Infrastructure provider) so your market depend on the airline(service provider) and subcontractor.There are more than +-400 airlines contract can be grasp and to do so, we need to keep our customer (airlines) satisfy with our services.

airport-inc.jpg

(more…)

Making History 2.0-The Calm and the Storm Review February 29, 2008

Posted by airilines in Games arena.
Tags: , , , , , ,
3 comments

While i’m looking for a computer game to play,suddenly my friend suggest me to play “Making History”.So ask him “What’s so interesting?”.He never played that game but he said there is one History professor who has changed his view of history after playing the game.Since he said so,i believe maybe i can change my view of world after play it.

on the next day,i’m trying to find this game in the game centers but unfortunately none of them sell such a game.So i try to find them in internet,there are not much information about it but finally i found someone who upload that game in rapidshare and of course free.These is some screenshot of this game

Choosing screnario.jpg

(more…)

“Dah Tengahari Nak Makan Malam” February 27, 2008

Posted by airilines in Inkuiri.
2 comments

Buletin Utama-26 Februari 2008

“BN hari ini tambah satu lagi kerusi parlimen”

Kerusi yang dimaksudkan dalam berita pada tarikh tersebut merujuk kepada parlimen Igan di sarawak dimana calon bebas,Junak Jawik
telah pun menarik diri dari bertanding setelah menghantar pencalonan pada 24 Februari lalu sekaligus memberi kemenangan tanpa bertanding kepada Datuk Wahab Dolah.

Apa yang mahu diwacanakan disini,bukanlah untuk membangkang tetapi memberi sokongan kepada yang benar dan ingin memperbetulkan yang salah.Jika anda melihat sendiri slot buletin utama pada hari tersebut tentu anda merasakan ketidaklogikan berlaku dalam pernyataan yang diberikan.

Mana mungkin seorang pengangur rumah panjang di Igan Sarawak sanggup rugi wang ringgit sebanyak RM10000 semata-mata untuk menjadi calon selama 2 hari sahaja,Setelah itu megumumkan penarikan pada hari berikutnya. Cuba cari seorang manusia dalam dunia ini ingin kerugian RM10000 begitu sahaja.”Kalu dah nak tarik diri buat ape jadi calon,buat ape nak rugi,dah la tak bekerja buat ape buang duit,baik pegi beli SLR Camera”. Apa yang menarik lagi lagi,Buletin Utama mengatakan keputusan yang dibuat oleh Junak Jawik itu bukan kerana di desak oleh sesiapa. Malah dia yakin yang dia tidak dapat menang dan ingin melihat kemajuan di Igan terus berlaku.

Jika difikirkan secara teliti tanpa ada kecenderungan terhadap mana-mana parti,adakah calon terbabit mendapatkan lebih dari RM10000 setelah melepaskan kebarangkalian untuk menjadi ahli parlimen di Igan?Mungkin jauh,mungkin dekat di hati anda, berjerit YA!. “Sudah terang lagi berspotlight” atau “Dah Tengahari Nak Makan Malam” itulah yang dapat mengambarkan situasi ini dengan jelas dan bertenaga.

Terdapat satu teori yang sentiasa belegar-legar di fikiran mana-mana manusia yang ingin berfikir, Adakah wujudnya satu organisasi yang ingin memberi jalan mudah kepada calon tersebut? saya selalu mengatakan mungkin inilah “THE COMPANY”

Bomb from sugar? February 1, 2008

Posted by airilines in D.I.Y, Uncategorized.
3 comments

Maybe this thing is not a new finding(especially to the chemist) but since i hear it from my lecturer (who must not be named ) i realize it is new to me.it is one of the … project to make rocket propellant. The interesting part is you can make it at home and when you fire it up it won’t be extinguish even when the rocket enter the water surface. if it can lift a rocket up to the sky, there are some possibility to create a bomb like C4 using sugar.

180px-sugar_2xmacro.jpg 200px-potassium_nitrate.jpg

The recipe? there are 2 ingredients to create rocket propellant and the process is like making “Dodol” for Hari raya.The only thing that you have to do is to mix up sugar and saltpeter(KNo3) or some says stump remover into a unused pot. Stir it until the mixture become yellowish color. This process will remove water vapor from the mixture. After the stuff cool a little bit, you can shape it around like you playing playdoh. when the temperature nearly to the ambient temp. you can start play it. The amount of the ingredient have to be right to make it happen. There are actually a secret on how much you have to put in to make a good mixture. i won’t responsible if anything happen but don’t try this at home. you can see the video on how to make this propellant in youtube,there was a lot of tutorials.So check it out